Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ποιες είναι οι Ιαματικές Πηγές Στην Φθιώτιδα;

    Τα θερμά νερά κάνουν την εμφάνιση τους σε πολλές θέσεις εντός του νομού της Φθιώτιδας. Αν παρατηρήσει κανείς πιο προσεκτικά στον χάρτη θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν περιοχές εμφάνισης περισσότερων από μίας πηγών με θερμά νερά. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι στις περιοχές υπάρχουν ρήγματα κατά μήκος των οποίων εμφανίζονται διαδοχικές αναβλύσεις.
   Στον επόμενο χάρτη που κατασκευάσαμε, φαίνονται οι περιοχές με διαπιστωμένα ιαματικά ύδατα και το πλήθος των πηγών ανά περιοχή.

 
    Στον πιο πάνω χάρτη ο οποίος απεικονίζει το ανάγλυφο του εδάφους παρατηρούμε ότι οι πηγές εμφανίζονται σε σημεία όπου αρχίζει η πεδιάδα και τελειώνει κάποια πλαγιά. Είναι θέσεις στις οποίες προφανώς βρίσκονται γεωλογικά ρήγματα.
   Στο επόμενο σχήμα φαίνονται τα ρήγματα των περιοχών Καλλίδρομου και Οίτης τα οποία δίνουν τις ιαματικές πηγές από την Παλαιοβράχα και τα Λουτρά Υπάτης ως του Καλλίδρομου, Θερμοπύλων και Καμένων Βούρλων

     Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι Φθιωτείς έχουν την τύχη να εμφανίζονται 4 περιοχές (ή ενότητες θα λέγαμε) με ιαματικά νερά εντός του νομού, πράγμα μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και εξαιρετικά σπάνιο διεθνώς.
 Τις περιοχές θα μπορούσαμε να τις ταξινομήσουμε ως εξής από νότο προς βορρά:
1.  Καμένα Βούρλα: Στην περιοχή της Λουτρόπολης περιλαμβάνονται 2 εμφανή πεδία, αυτό εντός των Κ. Βούρλων με τις γνωστές ραδιούχες πηγές και το πεδίο της περιοχής Κονιαβίτη σε απόσταση 2 χλμ. δυτικά, με τέσσερις ιαματικές πηγές.
2. Θερμοπύλες-Καλλίδρομο: Περιλαμβάνονται η πηγή Θερμοπύλων και οι πηγές Καλλίδρομου που βρίσκονται 5 χλμ. δυτικά.
3.Υπάτη-Πλατύστομο-Παλαιοβράχα-Αρχάνι: Οι 4 αυτές θέσεις, σχετικά κοντά η μία στην άλλη σχηματίζουν ένα τετράγωνο όπως φαίνεται και στον χάρτη. Βρίσκονται δε, στις δύο πλευρές της άνω λεκάνης του Σπερχειού ποταμού.
4. Καίτσα-Εκκάρα: Οι δύο αυτές πηγές βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νομού, σχετικά κοντά στον Δομοκό και μαζί με άλλες δύο πηγές οι οποίες βρίσκονται στον νομό Καρδίτσας (οριακά κοντά στα σύνορα με την Φθιώτιδα) τις πηγές Σουλαντά και Σμοκόβου, σχηματίζουν μία ακόμη περιοχή συγκέντρωσης ιαματικών πηγών.
     Εάν χρησιμοποιήσουμε τον πιο σύγχρονο και γενικό όρο Θερμαλισμός (θα μπορούσαμε να τον ορίσουμε ως την γενικότερη χρήση και σχέση του θερμού νερού με τον άνθρωπο), θα λέγαμε ότι η πιο πάνω ομαδοποίηση μας βοηθάει να ορίσουμε και να καθορίσουμε 4 Θερμαλιστικές Περιοχές στον νομό Φθιώτιδας. Δεν θα μπορούσαμε να τις ορίσουμε κατά την γνώμη μου ως Θερμαλιστικά Πάρκα καθώς ακόμη και σε περιπτώσεις που αυτές βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (Θερμοπύλων-Καλλίδρομου και Καμ. Βούρλων-Κονιαβίτη) τα εμπόδια που έβαλε ο άνθρωπος όπως οι οδικοί άξονες και οι οικοδομές, κάνουν αδύνατο τον χαρακτηρισμό αλλά και την μελλοντική εξέλιξη τους σε Πάρκα Θερμαλισμού.
    Θα αναρωτηθεί κανείς αν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία η πιο πάνω εξέταση του "ορθού" χαρακτηρισμού, αν θα μιλήσουμε για Πάρκο ή Περιοχή. Και όμως πιστεύω πως έχει καθώς μέσα από τον χαρακτηρισμό μπορείς να ορίσεις και τους τρόπους ανάπτυξης των περιοχών. Δηλαδή υποδηλώνεται και μία φιλοσοφία ανάδειξης του θερμαλιστικού δυναμικού μίας περιοχής.
    Να δώσω ένα παράδειγμα: Φανταστείτε μία διαφορετική χάραξη του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή των Θερμοπύλων η οποία θα επέτρεπε μία ενοποίηση των πηγών Θερμοπύλων και Καλλίδρομου. Μία ενοποίηση π.χ. μέσω μίας διαδρομής ήπιας διέλευσης μέσα από πάρκα, θεματικά όπως ιστορικά, γεωλογικά, αναψυχής. Έτσι θα υπήρχε μία ενοποίηση δυο πεδίων με θερμά νερά και θα δημιουργούνταν ένα μεγάλο Πάρκο Θερμαλισμού όπως ορίζεται άλλωστε και διεθνώς κα εμφανίζεται σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο οι οποίες έχουν αναπτύξει τον θερμαλισμό σε υψηλά επίπεδα.      
    Πάντως σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη αυτών των 4 περιοχών σε έναν και μόνο νομό είναι εντυπωσιακή και στις επόμενες αναρτήσεις θα προσπαθήσουμε να τις παρουσιάσουμε (ως περιοχές αλλά και μεμονωμένα για κάθε πηγή).
    Θα προσπαθήσουμε η παρουσίαση να είναι όσο πιο πλήρης γίνεται ώστε να περιέχονται α) τα χαρακτηριστικά της κάθε πηγής β) οι εγκαταστάσεις χρήσης του νερού γ) η τουριστική υποδομή της περιοχής δ) ιστορική αναδρομή ε) γενικές πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή και άλλα κοντινά αξιοθέατα στ) φωτογραφικό υλικό από το παρόν αλλά και το παρελθόν. Τέλος θα αναζητούμε και θα καταθέτουμε προτάσεις για την βελτίωση και την ανάδειξη των πηγών και της χρήσης τους. Προτάσεις όχι μόνο δικές μας αλλά και ανθρώπων ειδικών και ανθρώπων της κάθε περιοχής. 
    Έχουμε διαπιστώσει ότι παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, των Ελλήνων αλλά και των ξένων επισκεπτών για τα ιαματικά λουτρά, δεν υπάρχει ένας ιστοχώρος ο οποίος να περιλαμβάνει ένα σύνολο πληροφοριών όλων των κατηγοριών, για τις ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αρκετά άτομα τα οποία ασχολούνται επιμορφωτικά και ερευνητικά με τα ιαματικά νερά του τόπου μας και αρκετές φορές που μου έχει ζητηθεί να βοηθήσω με πληροφορίες, διαπιστώνω ότι πρέπει να μαζευτούν αυτές από δω και από κει καθώς δεν έχουν συλλεχθεί και οργανωθεί συστηματικά.
    Ε, ελπίζω τούτη εδώ η προσπάθεια να καλύψει αυτό το κενό με ικανοποιητικό τρόπο! Σίγουρα όμως χρειάζεται χρόνος, ώστε να γίνεται συνεχής εμπλουτισμός των ενοτήτων. Όρεξη πάντως υπάρχει...!
Δημήτρης Μακρυνίτσας 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου